Feedback från samtalsanalys

Vi har fått i uppgift att genomföra ett samtal med en bekant, och visa ett 5 minuters avsnitt inför gruppen. Detta gjorde vi första gången i måndags och att se sig själv som samtalsledare var väldigt nyttigt. Och att få feedback från de andra i gruppen var extremt nyttigt. Tänkte skriva lite om de reflektioner som dykt upp sedan dess.

  1. Att inta rollen som samtalsledare för mig är inte helt lätt och jag kommer att behöva träna in den. I mitt yrke som projektledare förekommer det en hel del workshopar där det är min uppgift att “plocka ut” så mycket information som möjligt av kunden för att produkten ska kunna bli så bra som möjligt. Dock har jag kännt att behovsanalysen inte blivit helt fullständig och jag tror att med de tekniken man använder som samtalsledare, där man ska jobba mot att klientens self-efficacy (egenmakt?) ökar, kan få en förbättrat fokus på en organisations behov. Dock har man som konsult trycket på sig att vara den kompetenta och initiativtagande konsult som kunden betalar dyra pengar för. Summa summarum så tror jag att med tillgång till de tekniker som lärs ut i kursen så kommer jag kunna anpassa min roll i ett samtal utefter situationen. Och jag ska inte vara rädd att framstå som passiv (det är ju faktiskt väldigt intressant hur aktiv man kan framstå för klienten genom att endast lyssna och ställa öppna frågor…).

Några tips som dök upp under feedbacksessionerna var:

  • Ett effektivt verktyg att använda när klienten inte klarar av att fokusera på ett ämne är att leda denna till att välja en avfart från rondellen (Whitmores idé om rondellen).
  • Just användningen av bilder är väldigt effektiv (rondell, motorväg, etc.)
  • Försök undvika att använda värderingar när du speglar klienten
  • “Förväntningar” är bra att fråga efter hos klienten
  • Det finns power questions som man ska försöka finna (ska försöka kolla upp och skriva mer om power questions…)
  • Det gäller att “landa i den man möter”, hur man nu gör det… ;-)
Advertisements
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: